
Dansen voor het Basisonderwijs
Lief Beessie
voor groep 1-2 van het basisonderwijs
Lief Beessie gaat over de ontmoeting tussen een meisje en een lieveheersbeestje. Na een voorzichtige kennismaking/bestudering wordt er gespeeld, gekriebeld, beschermd tegen de natuurelementen en uiteindelijk afscheid genomen.
Lief Beessie is gebasseerd op één van de vroegste herinneringen uit Marleentjes eigen kindertijd, het bestuderen van lieveheersbeestjes (en andere kleine wezentjes) in de achtertuin. Het sluit daarom prima aan bij de belevingswereld van de allerjongsten, die zich nog verwonderen over alles waar volwassenen allang niet meer bij stilstaan.
Het danspakket bestaat uit
-
de mini-voorstelling met aansluitend een workshop van 30 minuten, voor maximaal 35 kinderen per keer.
-
Facultatief aanbod van 2 vervolgworkshops á 45 minuten.


Speel(t)goed
voor groep 3 & 4 van het basisonderwijs
Speel(t)goed gaat over de avonturen van een pop. Samen met ander speelgoed zit zij op een plank in de speelkamer. Ze is overduidelijk de lieveling, want iedere keer wordt ze van de plank afgetild en gaat ze op avontuur. Vol trots komt ze dan terug om tegen het andere speelgoed op te scheppen over wat ze nu weer heeft meegemaakt. Maar dan komt er een avontuur, waarna ze alleen maar heel blij is dat ze weer op de plank mag zitten.
Speel(t)goed is de fantasiewereld van een kind, bekeken door de ogen van het speelgoed. Dit thema herkennen we allemaal uit animatie-films zoals toy story, maar ook Winnie the Pooh en Casper&Hobbes zijn goede voorbeelden.
Het danspakket bestaat uit
-
de mini-voorstelling met aansluitend een workshop van 45 minuten, voor maximaal 35 kinderen per keer.
-
Facultatief aanbod van 3 vervolgworkshops á 1 uur
MegaMobiel
voor groep 5 & 6 van het basisonderwijs
Mega Mobiel laat zien hoe afhankelijk we geworden zijn van onze digitale apparatuur, in dit geval het mobieltje. Het begint met een belletje van een vriend om af te spreken. Daaruit vloeien allerlei handelingen voort met het mobieltje, vooraleer de daadwerkelijke afspraak plaatsvindt. En ondertussen gaat het gewone leven ook nog door.
We kunnen ons afvragen of het echte leven onderbroken wordt door het digitale gedoe of is het digitale gedoe inmiddels het echte leven en is al het andere een onderbreking? Inspiratie voor de filosofie achter deze choreografie:
Digitale Dementie https://youtu.be/xWTDqJLxxGs
Het danspakket bestaat uit
-
de mini-voorstelling met aansluitend een workshop van 45 minuten, voor maximaal 35 kinderen per keer.
-
Facultatief aanbod van 4 vervolgworkshops á 1 uur


Mimi Morfose
voor groep 7 & 8 van het basisonderwijs
De choreografie verbeeldt de abstractie van de innerlijke gevoelswereld. De figuur begint als een onherkenbare vorm en laat zich leiden door de sferen van de muziek. Zoals gevoelens gevormd worden door ervaringen die men in de loop van het leven opdoet. En af en toe ga je ook tegen dat gevoel in of wil je het liefste op de vlucht slaan of in je schulp kruipen. Totdat je uiteindelijk zover bent om jezelf te laten zien zoals je bent.
Rond het 11de levensjaar begint zich in de hersenen het deel te ontwikkelen waarin het abstract denken plaatsvindt. Dit is een belangrijke stap in de sociaal-emotionele ontwikkeling van een mens, het empathisch vermogen wordt vergroot en de gevoelswereld genuanceerder.
Het danspakket bestaat uit
-
de mini-voorstelling en een workshop van 60 minuten
-
3 vervolgworkshops van een uur zijn facultatief